vineri, 1 august 2014

The Deep Web - meandrele întunecate ale internetului

Cunoscut şi ca Darkweb, DarkNet, Invisible Web, Undernet, Hidden Web

Ori foloseşti un proxi, ori spui "Hi" lui FBI


De ce ar face cineva greşeala să pătrundă  în The Deep Web? E de înţeles, până la urmă, din curiozitate, plictiseală, inedit sau infortmaţii mai greu de găsit. Când afli că internetul superficial pe care-l surfezi constant - site-uri de ştiri, divertisment, ştiinţă, yt, fb, tw, wiki, forumuri, networking, funny junk, pastebin, torrente, ftp-uri, e-mailuri, reprezintă cam 20% din internet, informaţie digitală ce o accesezi zilnic sau ocazional, cum să nu muşti momeala?! Vorba Picardului: "To boldly go where no one has gone before" (din familie)! Dacă tot e acolo 80% din internet, după unele surse, măcar să arunci un ochi speriat în negura oceanului informaţional.


Informaţia din The Deep Web este postată în site-uri generate dinamic, a căror adresă se schimbă ocazional şi care nu pot fi accesate prin intermediul browserelor uzuale şi nici nu sunt indexate de către motoarele de căutare cunoscute. De aici mai departe, ca să plonjezi în adâncurile internetului vă trebuie un client de browser gen TOR, dar mai sunt şi altele, Freeweb, Waste, darkNetwork, Lweakdrive, domenii P2P.
Adresele de web aici au extensia .onion, .exit, spre ex, un motor de căutare în The Deep Web, denumit Torch, se găseşte la adresa:
http://xmh57jrzrnw6insl.onion
Hiden Wiki, e un punct de pornire, pe care găsiţi unele din adresele controversate ale deepweb-ului, ordonate pe categorii. Se află la adresa (mie, personal, mi s-a părut extrem de dezamăgitor, majoritatea categoriilor fiind de natură ilegală - pagina pe Wikipedia):
http://kpvz7ki2v5agwt35.onion/wiki
http://kpvz7kpmcmne52qf.onion/wiki
O mare parte din adrese se pot afla însă şi pe anumite site-uri de la suprafaţă (prin reţelele de chan-uri), precum şi tutoriale sau infografice despre cum să surfaţi cât de cât în siguranţă în the deep web.


Dacă vă bate sfântul morbid gând să downloadaţi TOR şi să vă afundaţi în negura webului atunci e imperativ să vă luaţi câteva "elementare" măsuri de precauţie:
- dezactivaţi cookies, cache-ul, java script-ul;
- ştergeţi din sistem temp-ul, parolele stocate (salvate în browser) pt. mailuri, reţele de socializare, online bancking, numerele de carduri şi telefon. Puteţi fi identificaţi uşor dacă lăsaţi urme sau aţi muşcat o tonă de viruşi şi troieni, surfând inconştienţi prin meandrele deepwebului;
- măriţi protecţia firewall-ului şi antivirusului;
- opţional, instalaţi încă un serviciu VPN (virtual private network), pt. orice siguranţă. E imperativ să fiţi cât mai anonimi;
- opţional, un backup la hardul pe care aveţi sistemul.


Ce găsiţi aici în mare parte este porn, porn, ilegal porn. E bine de ştiut că reţeaua Anonymous a dat jos de aici peste 40% din site-urile de cp (enrom de multe) şi jailbait (o denumire sugestivă pt. repercusiuni), la fel, ducând o luptă acerbă şi cu Silk-Road, prevenindu-i iniţial, cu motivul, dacă nu intenţionează să pună un sistem de siguranţă astfel încât copii sub 18 ani să nu poată cumpăra droguri, vor porni la război informaţional. Şi au pornit. În câteva luni, Anonymous, a spart reţeaua acestora şi trimis informaţii FBI-ului, pe a căror bază, Biroul Federal a arestat majoritatea capilor imensului site de droguri mai sus amintit.


Apoi, Ghilda Asasinilor, The Silk-Road, informaţii de hacking (angajaţi un hacker să recupereze/spargă parole), ghilde de programatori, reţele de terorişti, de trafic uman şi animale, de tehnologie şi spionaj, grupări oculte, black marketuri pentru toate gusturile şi nevoile +/- imediate. Torrente încriptate, atât de îndrăgite occidentalilor, ISP-iştii lor nefiind înţelegători ca ai noştri, când aceştia downloadează materiale didactice pt. divertismentul personal. Multe, filme, cărţi şi audio interzise sau de negăsit, blocate de către motoarele de căutare de pe internetul superficial. Chan-uri iarăşi. Site-uri şi servere ce dăinuiesc de la apariţia internetului. Site-uri de Bitcoin (monedă de schimb digitală - http://ro.wikipedia.org/wiki/Bitcoin), identităţi de persoane furate, documente gen paşaport, vize, număr social ce pot fi achiziţionate cu bitcoin. ETC.
De altfel, deepwebul oferă o imagine reală a societăţii în care trăim, un procent de 80% a unei lumi macabre, de neconceput, mercantilă, lipsită de orice urmă etică sau morală. Depravată. Nepăsătoare. Crudă. Inumană.


Dar prin tot acest noian infect de site-uri se mai găsesc şi informaţii utile, greu de găsit la suprafaţa internetului. Informaţii şi materiale mai mult sau mai puţin cunoscute despre experimente ştiinţifice (legale şi ilegale), militare, economice, medicină, matematici superioare, fizică cuantică, politică, parapsihologie, filosofie, inteligenţă artificială, realitate virtuală, programare, networking. Mă rog, de nu vă daţi doctoratul pe Wikipedia cum să schimbaţi capul unui om cu al unui câine, mai bine surfaţi în siguranţă la suprafaţa internetului. Apa e mai limpede. Schimbaţi mai bine capul unui hamster cu al unei salamandre, material didactic ce-l puteţi afişa atât în curtea şcolii cât şi pe terasa mall-ului, fără să panicaţi autorităţile.

Acuma, nu tot ce scrie în biblie înseamnă că e şi real...

http://ro.wikipedia.org/wiki/Deep_Web

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu