TOR (The Onion Router) - browserul ce oferă anonimitate online, despre care am vorbit şi în postarea: The Deep Web....
https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en
Proiectul Tor a apărut în anul 2002 la cererea US Navy pentru a proteja transmiterea de informaţii, acest serviciu permiţând navigarea pe internet în anonimat. Astăzi, reţeaua Tor a ajuns să fie întreţinută şi dezvoltată de către voluntari, permiţând astfel folosirea sa nu doar de către militari ci şi de către utilizatori din întreaga lume, astfel că la sfârşitul anului 2013 numărul utlizatorilor ce folosesc reţeaua TOR era estimat ca depăşind numărul de 1.500.000.
Nu e de mirare că ţări ca şi China sau SUA, unde guvernele încearcă să controleze şi cenzureze informaţia de ani de zile, au ajuns să investească sume enorme ca să oprească utilizatorii în a comunica şi transmite în confidenţialitate date incomode pe internet sau undernet. Mai în glumă, mai în serios, China şi-a denumit "maşinăria" de cenzuare a informaţiilor virtuale - the Great Firewall of China, şi oficial, acesta ar reuşi să blocheze accesul la reţeaua TOR. Însă având în vedere câte operaţiuni de phising se produc prin intermediul serverelor chinezeşti, şi totodată prin intermediul reţelei TOR, fără îndoială că zidul virtual chinezesc e al naibii de găurit pe ici colo.
Un alt eveniment important ce au condus marile puteri ale lumii să privească cu ochi negri reţeaua TOR ar fi fost şi scurgerea de informaţii către Wikileaks, detalii incomode guvernului SUA în legătură cu operaţiuni militare din Irak şi Afganistan, proceduri inumane de detenţie petrecute în închisoarea din Golful Guantanamo sau publicarea unor telegrame secrete ale Statelor Unite, fapt catalogat de Casa Albă ca nechibzuit şi periculos.
Wikileaks (http://www.wikileaks.org/wiki/WikiLeaks:About/ro) admite pe pagina oficială că foloseşte o versiune proprie modificată a reţelei Tor pentru publicarea de materiale în anonimat. De altfel, încurajează "whistleblower"-ii să urmeze paşii necesari pentru a transmite informaţii de importanţă în mod confidenţial, argumentând că interesul ei principal este expunerea regimelor opresive din întreaga lume, oferind o cale sigură de anonimitate tuturor celor interesaţi să dezvăluie comportamente fără scrupule ale guvernelor şi corporaţiilor de pretutindeni. Căci, cum afirmă Wikileaks, "nu poate exista democraţie fără să fie susţinută de către un guvern deschis şi de o presă liberă".
În timpul protestelor "Primăverii arabe" din 2010, în unele ţări musulmane din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord regimurile totalitare au blocat accesul la internet, protestatarii folosind iniţial reţelele de socializare Twitter şi Facebook pentru a organiza şi coordona revoltele de stradă. Prin intermediul reţelei Tor mulţi protestatari şi-au păstrat anonimitatea, ba mai mult, au mutat operaţiunile în the deep web unde asasinii cibernetici ai acestor regimuri nu reuşeau să distrugă site-urile şi blogurile folosite de protestatari, aceştia continuând să informeze lumea cu ştiri, imagini şi relatări ale martorilor oculari din mijlocul incendiarelor evenimente. La fel s-a întămplat şi în cazul "Occupy Wall Street" în SUA.
Mai multe dezvăluiri pe: https://blog.torproject.org/category/tags/arab-spring
Mai mult, reprezentanţii Tor au pus la dispoziţia lumii un software cu care se crează un site în care utilizatorii pot încărca anonim informaţii şi evenimente de pe cuprinsul globului, la fel ca WikiLeaks. Ţinta atacurilor cibernetice asupra acestora din partea guvernelor sau corporaţiilor este îngreunată datorită sistemelor de protecţie oferite de reţeaua Tor.
Această platformă, demuită GlobalLeaks se află la adresa: https://globaleaks.org
Recent şi Putin a pus ochii răi reţelei TOR, astfel că Ministerul Rus de Interne a oferit o recompensă de 3,9 milioane de ruble (110.000 de dolari) oricărei organizaţii agreate de către Kremlin, ce îndelinesc nivelul de securitate necesar colaborării, pentru a reuşeşi să spargă protecţia oferită de Tor utilizatorilor ruşi anonimi, citează site-ul The Inquirer.com. Astfel că, după ce Rusia a instaurat un sistem foarte laborios pentru prevenirea oricăror forme de protest împotriva guvernului de la Kremlin, respectiva ţară a pus ochii pe ultima formă de comunicaţii, cea online, care le-ar mai fi oferit protestatarilor un nivel de anonimitate, prin intermediul reţelei Tor.
(https://ro.stiri.yahoo.com/rusia-ofer%C4%83-o-recompens%C4%83-semnificativ%C4%83-pentru-spargerea-tor-120001441.html)
Update
(http://www.publika.md/reteaua-tor-a-fost-atacata-dupa-recompensa-anuntata-de-ministerul-de-interne-al-rusiei_2031961.html):
Aşadar Putin se poate instaura ca şi Sauron cel ţar. Porunca i-a fost executată. Reţeaua Tor a fost atacată în cele din urmă, iar reprezentanţii acesteia recunosc că oricine a folosit serviciul online între februrarie şi iulie poate considera că anonimitatea i-a fost compromisă. Misiunea "Niet anonim, paşol na turbinca, vidma!" îndeplinită. Mulţi blogeri şi jurnalişti ruşi de bine vor dispărea în anonimitate. Fie-le apăsătoarea ţărână a Mordorului rusesc uşoară...