vineri, 13 ianuarie 2012

Turism x3m: Bucureşti în Top destination

  
În Topul celor mai vizitate oraşe din lume pe 2010, realizat de Euromonitor.com, capitala României s-a clasat pe locul 55, depăşind câteva oraşe mai răsărite şi civilizate. Sursa.
Culmea că în 2009, în tot acelaşi clasament, eram pe locul 21 şi în 2008 pe locul 34. Cu ce e mai special faptul că anul acesta suntem pe locul 55 de vuieşte toată mass-media noastră, ce realizare extraordinară este aceasta? Că am reuşit să rămânem în top? În fine, acuma căzând în extremele turismului, oare ce caută un turist amator de senzaţii tari în capitală? Oare ce?

Casa Poporului. Cum să nu se rupă turistul, după ce a văzut Colosseumul sau Acropolele, neapărat să vadă acest megalitic văzut din spaţiul cosmic? Căci ce altceva ar mai merita de vizitat pe lumea asta rotundă şi turtită?! Decât acest tronson imens de operă arhitectonică comunistă, clădit în viziunea unui dictator analfabet şi prin sacrificiul generaţiilor de români îndobitociţi de soartă!

Turistul coboară pe urmă sub pământ, să asculte uimitoarele interpretări ale rapsozilor de metrou, cântăreţi desăvârşindu-şi harul la strune de vioară, acordeon sau corzile vocale! Ce tonalităţi, ce arii de canto pot scoate aceşti cântăreţi desăvârşiţi, în curul gol şi miorlăind de parcă ar fi beliţi! Cum să nu coboare turistul în metrou, să descopere sursa, pepiniera acestor rapsozi vestiţi în metrourile din lumea întreagă, aceste făpturi cu suflet sublim, cu menirea lor mesianică! Cu un singur scop zămisliţi, să încânte mapamondul cum râgâie "Ciocârlia" la acordeon!

Maşini de lux, maşini de fiţe, curse la viteze ilegale pe bulevardele centrului capitalei, cum să nu vină turiştii străini? Unde te mai plimbi într-o croazieră cu 290 la oră, decât ori pe autobahn, ori pe străzile capitalei?! Unde nu stai la semafor şi poţi călca pietoni? Dar mai mult, Bucureştiul e ca un salon auto deschis în fiecare zi, nu tu Frankfurt sau Geneva cu prezentări de cele mai de răcnete maşini. Nu! Veniţi la Bucureşti, aici vedeţi cele mai noi şi mai scumpe şi mai adevărate maşini! Foştii proprietari îşi pot recunoaşte maşinile dispărute subit, ce sentiment plăcut turistului, să se reunească cu maşina ce a crezut că a fugit din curtea casei sale?!

La fel cum turiştii în căutare de senzaţii tari merg în safari, aşa vin şi în Bucureşti. Unde mai vezi într-o capitală europeană haitele de câini vagabonzi libere şi prospere? Unde mai simt pe pielea lor cum vânează acestea în turmă băbuţe autohtone şi copile? Să alerge sau să se lase alergaţi de către ele, ce poate fi mai revigorant decât o tură în jurul Cişmigiului cu haita pe urmele tale, înainte să te bucuri de cafeaua cu latte în zori de dimineaţă?

Iar acei turişti care chiar caută senzaţii tari, să guste andrenalină cu vailingul, să urce în mijloace de transport în comun. Să se lase furaţi din buzunare sau rucsace, ce poate fi oare mai incitant? O întâlnire cu ursul polar pe gheţari, înnebunit că n-a mai  pus colţul pe grăsime de focă de trei luni? Sau trei mahule cu bricege ce îţi operează cusătura buzunarelor, sub privirile inerte ale celor din jur?


Mecca e pe locul 12 în topul amintit, locul sfânt de peregrinare al musulmanilor din toată lumea. Ia gândiţi-vă pentru un moment, Doamne fereşte să fie terminată Catedrala Mântuirii Neamului! Atunci să vezi tu Doamne, turişti creştini din toată lumea şi nu numai, cum vin la liturghie la fiecare sfârşit de săptămână, cum vin să primească o prescură şi o binecuvântare, să dea de pomană la roiurile de cerşetoare, Domane! Doamne, scumpule, câte păcate ar arde fiecare! Doamne, fericire mare şi lume fără de păcate ar trăi peste toate popoarele europene. Ar fi visul tău, Doamne!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu